Samos boende havsutsikt uthurning rum pensionat Melamfilo.
Samos, Greklands pärla!

Samos är en av Greklands grönaste öar med sina berömda Pinjeskogar som funnits sedan antikens tid. Redan då sa man att "Samos är så bördigt att även sparven ger mjölk", och trots de stora skogsbränder som härjade 2000, har nya träd kommit upp och täckt i stort sett alla "sår" från de brända områdena och Samos är grönt och vackert igen.

Mellan skogarna syns olivträdens silvriga blad och odlingar med vinrankor. Här odlas till största delen den lågt växande Muscatdruvan som tål de hårda vindarna som kan komma på vintertid i bergen. De blir sedan de fantastiska Samos vinerna som faktiskt exporterats till Sverige sedan 1600-talet. Den mest kända har i alla tider varit Samos söta vin, ett sherryliknade desertvin, men idag har man också Vita bordsviner och Roseviner som har fått fina medaljer på vinmässor runt om i världen. Ett besök på Vinfabriken i Samos stad, där deras Museum finns, med provsmakning av produkterna kan varmt rekommenderas. Det sägs i sägnen att den första druvplantan på Samos fick man av guden Dionyssos (Baccus) så det är en lång tradition .

Uppe i bergen ligger de små byarna undangömda och skyddade för bl.a Piratangreppen under 1700-1800-talet . När man tröttnat på stranden kan man ta sig upp på de vindlande vägarna till någon av de pittoreska små byarna t.ex. Vourliotes, Manolates,Ambelos eller Platanos. Ofta samlas männen från byarna på det lilla torget mitt i byn och filosoferar om livet, politik,fotboll, eller spelar det alltid närvarande brädspelet "Tavli".

Huvudstaden Samos eller "Vathy" som staden hette i många år är byggd i två delar. Den nedre med butiker, museum och hamnen och den övre, "Ano Vathy", gamla stan, byggd i Amfieteater stil för att ha utsikt över hamninloppet så man kunde se om det kom inkräktare till ön.

Samos är en perfekt ö för vandrare, blomster älskare, mountain bike, upptäckare och för de som bara vill njuta av den vackra naturen och bad.

Samos har inga farliga djur i havet, det värsta är väl att trampa på en Sjöborre. Badskor kan rekommenderas så slipper man tänka på var man sätter foten.Vattnet är kristallklart, mycket salt och väl lämpat för snorkling.

De flesta stränder är ”klappersten”, flata stenar på stranden men väl i vattnet är det sandbotten. Många stränder har Solsängar som man naturligtvis betalar för , men det måste finnas utrymme på varje strand för de som inte vill ligga på en solsäng.

Det är lätt att hitta sin egen favorit då det finns ca 240 stränder i olika storlekar runt ön. Psili Ammos är en av få sandstränder på ön, lämplig barnstrand då det är långgrunt och för de större ”barnen” Livadaki som ligger i en bukt utanför Samos stad .

Dykning med tuber är tillåtet på speciella områden runt ön.Man kan Surfa, Segla, Dyka, Snorkla, Paddla havskanot runt om på Samos. För de som aldrig provat tidigare finns det Surf,Segel och Dyk skolor.

Samos har också ett stort utbud för er som är intresserade av *Arkeologi. Ett nytt Museum finns i Pythagorion, i Samos stad finns Kouros statyn i en separat byggnad vid sidan om Arkeologiska muséet i centrum. Antonio och Cleopatras bad finns utanför Pythagorion och där kan man också se Efpalinius tunneln. Ett mästerverk av Ingenjören Efpalinius som byggdes 500 fk för att föra ner färskvatten från bergen till den dåtida storhamnen Phytagorion. Ett precisions verk som idag kan jämnföras men tunnelbygget mellan Dover-Calais. Samos har, trots ett stort antal turister varje år, sedan slutet av 1970-talet behållt sin naturliga charm och inte förstörts. Hit kommer de som vill njuta, upptäcka, bada, sola och få nya krafter!

Vinfestivalen

 

Från slutet av Juli till  September är det tid att  pressa druvorna . I Augusti är det Vinfestival på Samos. Festivalen  går runt till olika byar under 3-4 veckor  med musik, dans, försäljning av lokala produkter.Samos vinfabrik bjuder på vin och festivalen avslutas i Samos stad med stora festligheter uppträdande av musik- och dansgrupper från olika delar av Grekland och naturligtvis dansgrupperna från Samos.

Souma

 

Efter att druvorna pressas sparas det som blir kvar i pressen, skalen m.m som sedan lagras i speciella utrymmen för att ”mogna” och sedan pressas till den mycket omtyckta drycken Souma  På andra ställen i Grekland också kallas för Raki eller Tzsiporo. Proceduren är den samma som vid ”hembränning”, kokande vatten och serpentinrör går till det stora runda  kokkärlet där druvskalen läggs ner och sedan stängs kärlet genom att man blandar mjöl och vatten till en smet och breder ut det runt skarvarna. Efter en tid börjar det så sakta att droppa en klar dryck och det första som kommer är starkt mellan 40 och 50% alkohol ( ca 2 liter vid varje kokning)  och sedan kommer den efterlängtade Souman som oftast håller mellan 16-18 % alkohol .Detta tappas upp på flaskor för att ha till ”meze” och som snaps och den starka som kallas ”Bass”används som linement  (för utvärtes bruk) vid förkylningar och ledvärk. Man måste säga att vinplantan är mycket användbar. Det görs Vinbladsdolmar, efterätter, marmelader,saft, vinet och sist men inte minst alltså Souma.

Fåglar

 

För de som är intresserade av fåglar finns också en hel del arter som är svåra att få se i Sverige. Flera Ugglearter, mycket rovfågel och den vackra Biätaren i turkos,gult och orange som flyger i flock och besöker Samos under Maj – Juni. Vid stranden Psili Ammos finns en liten sjö med bräckt vatten och där samlas olika and arter i fantastiska färger och naturligtvis den vackra Flamingon.

Djur

 

Djurlivet i övrigt på Samos är ganska begränsat. Det finns lite Iller, Vildkatt, Bergs Sköldpaddor, Kameleonter, Schakaler, Vildkanin, Vildsvin (numera i begränsat antal) men inget storvilt precis.

Skorpioner kan man ha tur att få se om man lyfter på stenar och en och annan orm finns också. Den giftigaste ormen är som vår Huggorm, samma släkte och samma zick zak mönster, men ljusare färg.

Efesos / Kusadasi

 

Närheten till Turkiet skall man naturligtvis utnyttja. Ett besök i hamnstaden Kusadasi och det närliggande Efesos kan man göra med dagsturer från Samos stad och Pythagorion. Efesos är ett av antikens stora mästerverk med teatern, berömd för sin fantastiska akustik och Celsius biblioteket som är helt återuppbyggt. En heldags tur med kultur och shopping i mindre Asien .

Välkomna att upptäcka den vackra ön ni med!!!!